ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 26/3/2015. Αναχώρηση από τα  Μέγαρα στις 7:00 το πρωί. Με βροχερό καιρό αλλά με μεγάλη χαρά και ατέλειωτο κέφι τα παιδιά μας-άυπνα από την ανυπομονησία τους-συγκεντρώνονται από νωρίς και τακτοποιούνται στο λεωφορείο. Τα πειράγματα και τα τραγούδια δίνουν και παίρνουν. Αναρτούν το πανώ τους στο πίσω παρμπρίζ του οχήματος και τραγουδούν το τραγούδι που συνέθεσαν  για την περίσταση.

Το ταξίδι μας δύσκολο και κουραστικό, καθώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας. Σιγοβρέχει και έχει χαμηλή νέφωση? όλοι μας αδυνατούμε  να δούμε σε απόσταση 5 μέτρων από τα πλαϊνά του δρόμου. Ωστόσο, έχουμε πολλά ενδιαφέροντα μέσα στο λεωφορείο: παιχνίδια, ανέκδοτα, κεράσματα, μουσική, φωτογραφίες. Γίνονται τρεις στάσεις για να ξεκουραστούμε επιβάτες, οδηγός και συνοδοί και αποφασίζουμε λόγω καιρού να  αναμορφώσουμε το πρόγραμμά μας και  να επισκεφθούμε αυτή τη μέρα τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας .

Εκεί ξεναγούμαστε από τους συνοδούς και το ενδιαφέρον των μαθητών μας διατηρείται αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή χάρη στον ξεναγό μας, που τους μεταφέρει με τις αφηγήσεις και τις περιγραφές  του στο παρελθόν του τόπου. Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις τους πιστοποιούν τον θαυμασμό και την έκπληξη για τον αρχαιολογικό αυτό χώρο, που είναι πράγματι κάτι μοναδικό στον ελληνικό χώρο.

Μετά το απόγευμα, κατά τις 5:00 καταφθάνουμε στο ξενοδοχείο και τακτοποιούμε τα πράγματά μας. Ετοιμαζόμαστε για βραδινή βόλτα στη συμπρωτεύουσα, φαγητό και διασκέδαση.

 Παρασκευή 27/3/2015. Η επόμενη μέρα  ξημερώνει με χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα: τα σύννεφα βαραίνουν στον ουρανό, αλλά εμείς απτόητοι!  Έτσι κι αλλιώς ο προγραμματισμός μας είναι να αφιερωθεί η μέρα αυτή για την ξενάγηση μέσα στην πόλη: Επισκεπτόμαστε το Βυζαντινό Μουσείο και περπατάμε  μαζί με τα παιδιά σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα:  Άγιο Δημήτριο, Επταπύργιο, Παλιά πόλη, Αψίδα του Γαλέριου,  Ροτόντα,  Λευκό  Πύργο, Αγία Σοφία, Παναγία των Χαλκαίων παραλία? Ακούμε για την Ιστορία της, τους κατακτητές της, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, κ.ά.  Περιηγούμαστε στο κέντρο της για αρκετές ώρες, γευματίζουμε και απολαμβάνουμε τον απογευματινό μας καφέ. Η μέρα τελειώνει με επιστροφή νωρίς στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Σάββατο 28/3/2015. Πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση στις 9:30 το πρωί. Προορισμός η αρχαία Πέλλα και το αρχαιολογικό μουσείο, όπου τα παιδιά διαπιστώνουν από κοντά το μεγαλείο του μακεδονικού πολιτισμού: τα ψηφιδωτά, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα ερείπια της πρωτεύουσας του αρχαίου μακεδονικού κράτους δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούν οι μαθητές μας την Ιστορία, να διαπιστώσουν στοιχεία της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής, της αγγειοπλαστικής, της μεταλλοτεχνίας διάφορων εποχών.

Ταυτόχρονα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους απέραντους ορυζώνες και οπωρώνες των εύφορων πεδιάδων της Μακεδονίας: απέραντες εκτάσεις με δέντρα, βαμμένα στα πρώτα χρώματα της άνοιξης. Και η συνέχεια είναι εξίσου συναρπαστική αλλά και πρωτόγνωρη. Συνεχίζοντας για την Αριδαία πηγαίνουμε στη ρίζα του όρους Καϊμακτσαλάν, του οποίου οι χιονισμένες κορυφές δεσπόζουν στο τοπίο. Φθάνουμε στα λουτρά Πόζαρ και πολλοί από εμάς ετοιμάζονται και βουτούν στα θερμά ιαματικά νερά των οργανωμένων εγκαταστάσεων των λουτρών. Περπατούμε σε ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο τρεχούμενα νερά και θερμές πηγές, διαβαίνουμε ξύλινες γέφυρες και γευματίζουμε δίπλα στο τζάκι μιας παραδοσιακής ταβέρνας με ντόπιες νοστιμιές.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με επίσκεψη στους καταρράκτες της Έδεσσας, λίγο πριν το σούρουπο και καφέ στην όμορφη πόλη. Βραδινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη, επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Κυριακή 29/3/2015. Η ημέρα της επιστροφής. Κάπως μελαγχολικοί αλλά  αποφασισμένοι να μη χάσουμε ούτε λεπτό, τακτοποιούμε τις αποσκευές στο λεωφορείο και, καθώς η μέρα είναι η πιο ηλιόλουστη από όλες, κατεβαίνουμε στην πλατεία Αριστοτέλους και την παραλία. Φωτογραφίες, ψώνια, ελαφρύ φαγητό και αναχώρηση για Μέγαρα στις 12:30 το μεσημέρι. Αφήνουμε τη συμπρωτεύουσα με μια πικρία για κάτι όμορφο που τελειώνει αλλά και με το μυαλό γεμάτο με όμορφες εντυπώσεις και εικόνες, με αξέχαστες στιγμές.

Πολύπλευρη η ωφέλεια της εκδρομής αυτής σε μια περιοχή της πατρίδας μας με εξαιρετική ομορφιά.

Φυσικά τοπία πρωτόγνωρα για τους μαθητές-κατοίκους της Αττικής: απέραντες κατάφυτες πεδιάδες, ποτάμια και λίμνες, χιονισμένες βουνοκορφές, ιαματικές θερμές πηγές.

Πολιτισμικά στοιχεία διαφορετικά:  αξιοθέατα που προσφέρονται για αναδρομή στην Ιστορία της πόλης και ευρύτερα της Μακεδονίας από την αρχαιότητα έως τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, απλόχερη φιλοξενία, τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Γνωριμία των μαθητών και σύσφιγξη των δεσμών που τους ενώνουν: η διαρκής επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων, και μάλιστα εκτός του περιβάλλοντος του σχολείου, δημιούργησε νέες δυνατές φιλίες που προοιωνίζονται ένα ωραίο καλοκαίρι πριν τη μετάβαση στο Λύκειο.

Συμπερασματικά, αποτέλεσε η επίσκεψη  αυτή μια αφορμή για να ανοίξει το μυαλό και η καρδιά όλων.

Αδημονούμε και για άλλες παρόμοιες στο μέλλον.

Η καθηγήτρια Αλεξίου Σωτηρία.