«ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ»

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σ. Κ. Ζ.

Ένας τρόπος να γνωρίσουμε τα συναισθήματά μας είναι να τα …ζωγραφίσουμε.

Να αναζητήσουμε τις αντιστοιχίες ανάμεσα στις ψυχικές μας καταστάσεις και τις καταστάσεις των χρωμάτων και των σχημάτων. Εκτός της λυτρωτικής λειτουργίας η εικόνα που προκύπτει είναι ένας τρόπος συνειδητοποίησης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό αναπτύξαμε την άσκηση «Εκφράζω τα συναισθήματά μου» στα πλαίσια του μαθήματος της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, με δύο τμήματα της Πρώτης τάξης. Οι μαθητές επικεντρώνονται, συζητούν και καταγράφουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Στοχάζονται την ψυχολογική κατάσταση που τους προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα, αναζητούν τα χρώματα και τα σχήματα που αντιστοιχούν  σε αυτή την ακαθόριστη ανάμνηση και δημιουργούν την εικόνα των συναισθημάτων τους. Ζητήθηκε από τους μαθητές να μην χρησιμοποιήσουν περιγραφικά στοιχεία, αλλά να επεξεργαστούν τις καθαρές ιδιότητες των σχημάτων και των χρωμάτων. Η άσκηση ολοκληρώθηκε σε μία διδακτική ώρα.

Μιχάλης Κοντούδης (καθηγητής Εικαστικών)

(Κάντε κλικ πάνω σε κάποια εικόνα για να περιηγηθείτε στα έργα. Όταν προβληθεί πατήστε το εικονίδιο της πλήρους οθόνης. Πατήστε το εικονίδιο πληροφοριών ( i ) για να εμφανιστεί στο επάνω δεξί μέρος της οθόνης ο τίτλος του έργου. Πατήστε τα σύμβολα < και >  που εμφανίζονται αριστερά και δεξιά αντίστοιχα της οθόνης για να δείτε τα έργα).