«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ … ΑΛΛΙΩΣ»

Γνωρίζετε ότι τα παλιά βιβλία γίνονται πρώτη ύλη στα χέρια σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών;

Brian-Dettmer5

Ο Αμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης  Μπρίαν Ντέτμερ επιλέγει παλιά βιβλία επιστήμης και μηχανικής, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία τέχνης και ιστορίας, τα οποία κόβει με μαχαίρια και χειρουργικά εργαλεία και δημιουργεί περίπλοκα τρισδιάστατα έργα που αποκαλύπτουν νέες ή εναλλακτικές ερμηνείες των βιβλίων.

li_hongbo_001-e1448709393225

Ο κινέζος καλλιτέχνης Λι Χόνγκμπο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές κινέζικες τεχνικές, στοιβάζει και κολλά με το χέρι σε κηρήθρα φύλλα χαρτιού δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλοκ το οποίο σκαλίζει με ηλεκτρικό πριόνι δημιουργώντας προτομές οι οποίες ανοίγουν και τεντώνονται σαν ακορντεόν.

whirligig cara barer

Η φωτογράφος Κάρα Μπάρερ που ζει και εργάζεται στο Χιούστον του Τέξας μεταμορφώνει παλιά βιβλία, πειραματιζόμενη με διάφορα μέσα, σμιλεύοντας και βάφοντάς τα και στη συνέχεια τα φωτογραφίζει.

Μια τυχαία επίσκεψη σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι γεμάτο παραμελημένα και μουχλιασμένα βιβλία, λειτούργησε σαν ερέθισμα για τη συγκεκριμένη δουλεία της και την οδήγησαν σε σκέψεις σχετικά με τη σημασία και την απαξίωση των βιβλιοθηκών στην εποχή μας.

Δεκάδες άνθρωποι δημιουργούν διακοσμητικά και αντικείμενα μεταμορφώνοντας παλιά βιβλία.

34ceb5a21ab9b5dc97edbd047c694eaa--newspaper-crafts-book-crafts 1905e020e6b202037236bd4dd9b507fd

Πήραμε τα ερεθίσματα που χρειαζόμασταν για να δούμε

το βιβλίο … αλλιώς.

 ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ: ΔΙΠΛΩΝΩ

Κάθε μαθητής διπλώνει με συγκεκριμένο τρόπο τις σελίδες ενός βιβλίου.

DSC_4927

Συγκεντρώνουμε τα βιβλία που προκύπτουν και τα συναρμολογούμε σε ξύλινο κοντάρι δημιουργώντας σύνθεση σε μορφή δέντρου.

DSCN1355

DSCN1362

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ: ΛΥΓΙΖΩ

Αφού κόψουμε τα βιβλία σε μικρότερα μέρη κάθε μαθητής λυγίζει και κολλά τις σελίδες τους με συγκεκριμένο τρόπο δημιουργώντας έργα σε μορφή λουλουδιών.

DSC_4928

Σε ξύλινα πλαίσια συνθέτουμε τα ατομικά έργα και δημιουργούμε το έργα μας.

DSCN1407 DSCN1411

Τα έργα που προέκυψαν (πέντε συνθέσεις σε μορφή δέντρου και τρία πλαίσια με γιρλάντες) εντάχθηκαν στο σώμα της νέας βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

DSCN1365

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του Β4.

Επειδή για τις συνθέσεις απαιτούνταν μεγάλος αριθμός βιβλίων (επεξεργαστήκαμε πάνω από εκατό βιβλία) στο πρώτο στάδιο των δράσεων συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Β’ τάξης.

Υπεύθυνος καθηγητής: Μιχάλης Κοντούδης (εικαστικός)