Δεύτερο Γυμνάσιο και Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Μια ξεχωριστή συναλλαγή!

Όπως κάθε χρόνο, προσπαθήσαμε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας στον εαυτό μας και τους μαθητές μας να είναι η επαφή τους με την Αρχαία Ιστορία όσο το δυνατόν πιο βιωματική. Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή-προκειμένου για την τοπική Ιστορία-και πάλι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

DSCN0894 DSCN0901 DSCN0904

Έχοντας δηλαδή προχωρήσει στη διδασκαλία του βιβλίου και αναφέροντας συχνά στοιχεία της ιστορίας των προγόνων μας, προγραμματίστηκαν μια σειρά από επισκέψεις της Α? Γυμνασίου στο κτήριο του Μουσείου αλλά και στην Κρήνη του Θεαγένους.

DSCN0915

DSCN0917 DSCN0920

Οι αρχαιολόγοι και το προσωπικό του Μουσείου για μια χρονιά ακόμη ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες μας, έδωσαν προτεραιότητα στις διδακτικές ανάγκες μας και μας υποδέχτηκαν με αγάπη και υπομονή, ξεναγώντας μας στα εξαίσια δείγματα του αρχαιολογικού μεγαλείου της πόλης μας.

DSCN0921 DSCN0925 DSCN0926

Τους ευχαριστούμε θερμά!

D 2017.06-Καζαντζάκης-Α3-web

Ωστόσο, φέτος μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη! Η αρχαιολόγος κα Χριστίνα Καζαζάκη, υπεύθυνη για τη διοργάνωση του κύκλου εκδηλώσεων «Βραδιές στην αυλή του Μουσείου» ζήτησε τη συμμετοχή των παιδιών μας  στο αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.

DSCN1091

Ήταν για μας μεγάλη τιμή αλλά και μια ευκαιρία να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας ως σχολείο για τη δουλειά που κάνει το προσωπικό του Μουσείου. Επιμεληθήκαμε λοιπόν μια παρουσίαση του έργου «Ταξιδεύοντας?» του συγγραφέα και ανοίξαμε, το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2017, τον κύκλο των εκδηλώσεων με τις εκφραστικές φωνές των μαθητών μας να διαβάζουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις σελίδες των ομότιτλων βιβλίων.

DSCN1093 DSCN1101

Αγγλία, Ισπανία, Ρουσία, Κίνα, Ιαπωνία, Κύπρος, Αίγυπτος,  Ιερουσαλήμ, Σινά αλλά και Μοριάς… Περιηγηθήκαμε με τη φαντασία, αλλά και τις εικόνες της ηλεκτρονικής παρουσίασης που προβλήθηκε παράλληλα, και ακούσαμε για λαούς μακρινούς και διαφορετικούς, που ίσως δεν καταφέρουμε να γνωρίσουμε ποτέ από κοντά?

DSCN1104 DSCN1108

Ακούσαμε λέξεις και φράσεις χαρακτηριστικές του Νίκου Καζαντζάκη, που θα αποτελέσουν οδηγό ζωής και συμπεριφοράς αλλά και μια πρόσκληση/πρόκληση να σκύψουμε πάνω από το ανεξάντλητο και αγέραστο έργο του?

DSCN1110

Μοιραζόμαστε εδώ κάποια από όσα θα θυμόμαστε:

«Να ονειροπολείς και να κρατιέσαι στερεά από την πραματικότητα? Να κρατιέσαι στερεά από την πραματικότητα και ν” αφήνεις στην κορφή της να κυματίζει τ” όνειρο.»

 DSCN1116

«Να μη νιώθεις πως είσαι άτομο ανεξάρτητο, παρά μέλος μιας ομάδας. Να υπερασπίζεσαι όχι μονάχα την ατομική σου τιμή παρά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκεις: σχολή, Πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος. «

 DSCN1122

«Πώς να γίνουμε κι εμείς άξιοι των προγόνων, πώς να τη συνεχίσουμε, χωρίς να τη ντροπιάσουμε, την παράδοση της ράτσας μας; [?] Ακαταμάχητη μαγική δύναμη έχει το όνομα, όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο Ελληνικό θρύλο».

DSCN1128

«Ν? αγαπάς την ευθύνη. Να λες: μονάχος μου, μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης!»

 DSCN1139 DSCN1141

Η ομάδα μας (με σειρά εμφάνισης ανά τάξη)

DSCN1148

Γ΄  Γυμνασίου

Χρυσούλα Παπαελευθερίου

Γιάννης Ρακιντζής

Καλλιόπη Βαλτά

Σουλτάνα Καραγουδάκη

Κωνσταντίνος Παπανδρέου

Σωτηρία Δομπρογιάννη

Ράνια Πάνου

Γεωργία Παπαθανασίου

Κατερίνα Μπέη

Βιβιέλσα Χατζή

Α΄  Γυμνασίου

Ευκλείδης Μαργέτης

Στέφανος Μουστάκας

Χρυσάνθη Κόμπουλη

Δημήτρης-Δωρόθεος Σταμέλος

Σπύρος Σταμέλος

Γιώργος Κρεμμύδας

Μαρία Βαλτά

Ιωάννα Πατέλη

 DSCN1149

Υπεύθυνος  για την ηλεκτρονική παρουσίαση

ο Σωτήρης Παπαπαύλος, Α? Γυμνασίου

Ευχαριστώ θερμά όλους τους μαθητές μας που, εκτός μαθημάτων του σχολικού έτους, ανταποκρίθηκαν με τέτοια συνέπεια και διάθεση, καταβάλλοντας κόπο και αφιερώνοντας χρόνο από τις διακοπές τους.

Αλεξίου Σωτηρία, φιλόλογος.

[Για να δείτε το υλικό παρουσίασης πατήστε εδώ ]