ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ – ΚΠΙΣΝ

akroaaa_1

 Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η Α? Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης για να κάνει εκεί το μάθημα Ιστορίας της ημέρας. Τα παιδιά πήραν μέρος  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα

                     «Ταξίδι στο χρόνο με βάση την Ακρόπολη»

Με βάση αριστουργηματικά εκθέματα, οι μαθητές είχαν ενεργό συμμετοχή σε ένα ταξίδι στην ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Με παρατήρηση και χρήση πηγών πληροφόρησης, με διάλογο και συνεργασία, μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη διαχρονική χρήση του εμβληματικού σημείου της πόλης των Αθηνών και να γνωρίσουν ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτό. Στο τέλος του προγράμματος κλήθηκαν να δημιουργήσουν και να καταγράψουν εναλλακτικές ιστορίες της Ακρόπολης τόσο για το παρελθόν όσο και μελλοντικές.

1gelkiatou_mouseio_akropolis_181114_karyatides_794

Βάση του προγράμματος αποτέλεσαν τα εκθέματα του Μουσείου. Ως βοηθητικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

  • μακέτες της Ακρόπολης και των μνημείων της προβολές
  • φορητά ηλεκτρονικά μέσα με πλούσιο οπτικό υλικό και φιλολογικές πηγές
  • υλικό για έρευνα και παρουσίαση από τους μαθητές
  • μέσα βιντεοσκόπησης, καταγραφής και δημιουργίας

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του Μουσείου από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές. Έπειτα ανεβήκαμε μαθητές και καθηγητές στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου περιηγηθήκαμε στο χώρο και παρατηρήσαμε τις λεπτομέρειες της ανωδομής του μνημείου.

………………………………………..

Την ίδια ημέρα η Β” και η Γ” Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, για να δούνε την έκθεση

«Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μια φιλία ζωής και τέχνης».

imagegen (1)

Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ στον όγδοο όροφο. Μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη.

imagegen (2)

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον καθηγητή τους των εικαστικών.

κπισν 002

Ενημερώθηκαν για τις τάσεις της τέχνης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Για τον εξπρεσιονισμό του Χρήστου Καπράλου, τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε τα χάλκινα γλυπτά απευθείας στο κερί και χύτευσε ο ίδιος με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού».

imagegen

κπισν 001

Με την ευκαιρία της μικρής αναδρομικής του Μόραλη μπόρεσαν οι μαθητές να κατανοήσουν την εξέλιξη του έργου του και την πορεία του προς τη γεωμετρική αφαίρεση.

imagegen (3)

Στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές μας με ποιόν τρόπο οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα αφομοίωσαν τις νέες τάσεις και αναζητήσεις της τέχνης  και τις εξέφρασαν, συνδυάζοντας στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

κπισν 005

Επίσης απολαύσαμε την εξαιρετική θέα που προσφέρει ο όγδοος όροφος του Φάρου.

κπισν 003