ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ»

_05A8835

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση (ομιλία και θεατρική παράσταση) με θέμα «Το αμπέλι και το κρασί στη λαϊκή παράδοση των Μεγάρων» απ” την ομάδα των μαθητών του προγράμματος υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων, στην αίθουσα «ΓΑΛΑΞΙΑΣ».

_05A8360 _05A8364

_05A8359

_05A8367

Η φιλόλογος του σχολείου μας κυρία Μαρίνα Μουρτζούκου έκανε ενημερωτική εισαγωγή για το αμπέλι και το κρασί μαζί με τις μαθήτριες Μποντέ-Μουανγκέ Σικέ Εσθέρ , Προίσκου Κατερίνα και Λιούλη Παρασκευή.

Η μαθήτρια Πάνου Ουρανία περιέγραψε τις εντυπώσεις της ομάδας των μαθητών από επισκέψεις στο κτήμα του συμπολίτη μας κυρίου Σωτηρίου Χατζή κατά την διάρκεια του τρυγητού και των διαφόρων καλλιεργειών του αμπελιού.

_05A8396 _05A8403

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αναπαραστάσεις από δρώμενα μεγαρικών οικογενειών κατά τη διάρκεια του τρυγητού μετά από μια ωραιότατη εισαγωγή με διηγήσεις στα εγγονάκια τους (Ξεκούκη Δέσποινα και Βαρελά Άρη) από τη γιαγιά (Μαργέτη Βούλα) και τον παππού (Δάνη Θανάση) για τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν στα Μέγαρα γύρω απ” την καλλιέργεια του αμπελιού και τον τρύγο.

_05A8412 _05A8439

Για να εισέλθουμε στο Β” μέρος όπου ο λόγος δόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες για να μας αναπλάσουν τις νοσταλγικές αυτές ημέρες του τρυγητού που ήταν μεν δύσκολες αλλά ευχάριστες και ουσιαστικές. Τα ονόματα των παιδιών που έλαβαν μέρος στη Β” πράξη ήταν: Μπρουνίλντα Μυρτάϊ, Παπασίδερη Βασιλική. Βαλτά Καλλιόπη, Καλοζούμης Μελέτης, Πούλα Δημήτρης, Πανταζή Αλεξάνδρα. Παπαελευθερίου Χρυσούλα, Γκοσδή Αφροδίτη, Μουρτζούκος Γιώργος, Παπαηλίας Βασίλης, Πάνου Ειρήνη, Μπάρδη Πέγκη, Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος, Βουτούρας Θανάσης, Μέξια Ευαγγελία, Πανταζή Ασημίνα, Πανάγου Κατερίνα. Ζωγράφου Μαρία, Μπούκης Δημήτρης και Δημοπούλου Παναγιώτα.

_05A8456 _05A8498 _05A8511 _05A8602

Τραγούδησαν οι συμπολίτες μας μέλη του Μουσικού Ομίλου Μεγάρων κύριος Γιώργος Σταμπόλας, Ιωάννης Μπέης και Γιώργος Σακελλαρίου.

_05A8845

Για την εκδήλωση αυτή το σχολείο μας συνεργάστηκε με τους εξής φορείς:

1) Δήμο Μεγαρέων

2) Ενημερωτική και Μορφωτική Λέσχη Δήμου Μεγάρων

3) Μουσικό Όμιλο Μεγάρων

4) Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων

5) Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού τ.τ Μεγάρων

6) Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μεγάρων

7) Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου Μεγάρων

8)Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων κύριο Γεώργιο Μιχάλαρο

9) Τον κύριο Σπύρο Σπ. Μπερδελή (Λαογράφο)

_05A8842

Διδασκαλία παραδοσιακών παιχνιδιών έγινε από τις γιαγιάδες; Παγώνα Σούνη, Ουρανία Μαργέτη, Ελευθερία Μιχάλαρου, Νίκη Ξεκούκη.

Επιλογή κειμένων: ομάδα μαθητών προγράμματος με επίβλεψη της κυρίας Ευαγγελίας Μαργέτη.

Σύνθεση – Διασκευή κειμένων: ομάδα μαθητών προγράμματος με επίβλεψη της κυρίας Βούλας Μαργέτη.

Σκηνοθεσία – σκηνικά – κατασκευή σκηνικών και κουστουμιών :

Βούλα Μαργέτη

Επιλογή κουστουμιών: Ευαγγελία Μαργέτη

Ηχητικά: Σπύρος Κρεμμύδας

Μακιγιάζ: Βιβή Μιχαλάκη, Νικολέτα Μήτσου.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια:

Μαργέτη Ευαγγελία