EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο . . .

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

GetAttachment (3)

 Κάθε χρόνο το σχολείο μας προγραμματίζει εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, ένα στολίδι για το οποίο καμαρώνουμε. Βρισκόμενο μια ανάσα κυριολεκτικά από το κτήριο του Γυμνασίου μας, θεωρούμε αδιανόητο να μην το επισκεφθούμε με τους μαθητές μας, πολλοί από τους οποίους, αν και γεννημένοι και αναθρεμμένοι στην πόλη μας, δεν το έχουν γνωρίσει από κοντά.

GetAttachment (1)

Εξαιρετική ευκαιρία αποτελεί κυρίως για τους μαθητές της Α? Γυμνασίου.  Αφού έχουν  διδαχθεί την Αρχαία Ιστορία της Ελλάδας, αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα βιωματικής μάθησης. Ειδικότερα φέτος, σχολικό έτος 2015-2016, οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Οι μαθητές, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης, είχαν το πλεονέκτημα να δουν από κοντά πολλά από όσα έμαθαν, να επαναλάβουν γνώσεις που αφορούν το σύνολο της Ιστορίας της αρχαιότητας και να τις συνδέσουν με την τοπική Ιστορία.

 Ενημερώθηκαν για τα όρια της αρχαίας πόλης-κράτους και εντόπισαν στο χώρο το μέγεθος, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της με αναφορές  στη σύγχρονη τοπογραφία.

GetAttachment (2)

 Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο-ξεναγό για τα ταφικά έθιμα των προγόνων μας.

 Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η αίθουσα της Γλυπτικής, όπου τα παιδιά είδαν αγάλματα και αντικείμενα αρχιτεκτονικής από διάφορες εποχές.

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγγεία, εργαλεία, παιγνίδια, σκεύη, κοσμήματα, αναθήματα, και πλήθος άλλων εκθεμάτων αναπαράστησαν στη φαντασία των παιδιών την πόλη των προγόνων μας και τη ζωή τους μέσα σε αυτήν.

 Το ενδιαφέρον μεγάλο, οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις συνεχείς?

 Τελευταίος σταθμός του σύντομου ταξιδιού μας στο χρόνο η αυλή του Μουσείου που φιλοξενεί αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του παρελθόντος?

 Ωφέλιμο συμπέρασμα για όλους μας η συνείδηση του μεγαλείου της πόλης μας στο παρελθόν. Και μια υπόσχεση: να ξαναπάμε!!!

GetAttachment

 Ευχαριστούμε το προσωπικό για τη φιλοξενία και την υπεύθυνη αρχαιολόγο για την παραστατική ξενάγηση.

Η καθηγήτρια:

Αλεξίου Σωτηρία