ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

100_3051

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθηγήτρια κυρία Μαργέτη Ευαγγελία επισκέφθηκαν το παραδοσιακό πατητήρι του κυρίου Χατζή στην περιοχή «Πευκενέας» Μεγάρων όπου συμμετείχαν στο «πάτημα» των σταφυλιών, στο στράγγισμα και στην πίεσή τους σε χειροκίνητο πιεστήριο.

100_2978

100_3014

100_3066

100_3081

Ο μούστος χυνόταν σε μια δεξαμενή που εδώ στα Μέγαρα λέγεται ¨λάκκος»100_2982Στη συνέχεια τα παιδιά με το γραδόμετρο μέτρησαν τα σάκχαρα του μούστου που ήταν 13 ? δηλαδή το ιδανικό.100_2991

Έπειτα ακολούθησε η μεταφορά του μούστου απ” το λάκκο σε δρύινα βαρέλια τα οποία βρίσκονταν στο κελάρι του κυρίου Σωτηρίου Χατζή.

100_3087

Τον Οκτώβριο παρακολούθησαν τη ζύμωση του μούστου που γινόταν μέσα στα βαρέλια. Απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. Υπήρχε έντονη οσμή και η αίσθηση πονοκεφάλου και ζαλάδας. Γύρω απ” το στόμιο των βαρελιών υπήρχε αφρός.

100_3088

Τον Νοέμβριο όταν σταμάτησε η ζύμωση του μούστου, σφραγίστηκαν τα στόμια των βαρελιών με ξύλινες τάπες και γύρω απ” αυτές τοποθετήθηκε λιωμένο κερί για να σταματήσουμε την παροχή οξυγόνου και να εμποδίσουμε πιθανή οξείδωση ουσιών του κρασιού που μπορεί να οδηγήσου σε αλλοίωση του κρασιού.

100_3133

Στις 20 Δεκεμβρίου τα παιδιά δοκίμασαν τη γεύση του νέου κρασιού. Εκείνο που εντυπωσίασε ήταν ότι ενώ είχε τοποθετηθεί ο ίδιος μούστος και στα τρία βαρέλια το κρασί ήταν διαφορετικό. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική προέλευση του ξύλου που είχε το βαρέλι. Αν είναι ελληνική ή γαλλική η δρυς. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώσαμε ότι το κάθε κρασί έχει την ¨προσωπικότητα του».

100_3365

Τον Φεβρουάριο επισκεφθήκαμε το αμπέλι του κυρίου Σωτηρίου Χατζή στην περιοχή Χάνι Μεγάρων όπου τα παιδιά συμμετείχαν στο ξελάκκωμα, στο κλάδεμα, στα «κουμούλια» και στον πολλαπλασιασμό του αμπελιού με καταβολάδες.

100_3304 100_3312

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Σωτήριο Χατζή και τη σύζυγό του για την πλουσιοπάροχη φιλοξενία τους στο πατητήρι και στο αμπέλι τους.

Η καθηγήτρια

Ευαγγελία Μαργέτη