ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

             Ο εκφοβισμός στη σχολική μας ζωή!

 ΚΗΠΟΣ 055

Τη Δευτέρα 14-12-2015 οι δύο μικρότερες τάξεις του Γυμνασίου μας και εκπρόσωποι από τη Γ? παρακολούθησαν μια διαφορετική εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό, φιλοξενούμενοι στον ζεστό χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού σχολείου Μεγάρων. Εκεί, η κυρία Βαρβάρα Νίκα, σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπεύθυνη για τα σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ειδική σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, μοιράστηκε με τους μαθητές μας τις σκέψεις, τις ανησυχίες αλλά και τις εμπειρίες της μέσα από το ευρύ φάσμα των ερευνών της. Άκουσε τις παρατηρήσεις και τοποθετήσεις  των παιδιών μας, απάντησε στις ερωτήσεις τους, έδωσε? « τροφή για σκέψη» και προβληματισμό, άγγιξε με την ευαισθησία, το χιούμορ και την ανάλαφρη διάθεσή της τις ευαίσθητες ψυχές τους.

ΚΗΠΟΣ 052

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ορισμένες από τις σκέψεις που εκφράστηκαν και κάποια από τα συμπεράσματα που ακούστηκαν:

  • Είναι καλό να μπαίνουμε στη θέση των άλλων και να αποφεύγουμε να κάνουμε ό,τι θα ενοχλούσε εμάς.
  • Θα ωφελούσε όλους μας αν λέγαμε σε κάποιον αυτό που μας ενοχλεί ή μας στενοχωρεί στον χώρο του σχολείου.
  • Είναι καλό να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι και να μην αφήνουμε άσχημα λόγια να μας βασανίζουν. Κανένας μας δεν αξίζει έναν άσχημο χαρακτηρισμό.
  • Ας μην αφήνουμε συμμαθητές μας να νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι. Είναι παιδιά σαν κι εμάς, με τις ίδιες ανάγκες και ελπίδες.
  • Το σχολείο ποτέ δεν είναι αδιάφορο σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Επιβάλλεται όμως να σέβεται όλα τα παιδιά, να τα προστατεύει σε όποια θέση κι αν βρίσκονται και να προσαρμόζει τους χειρισμούς του σε κάθε διαφορετική περίπτωση.

ΚΗΠΟΣ 058

  Ευχαριστούμε την κυρία Νίκα για την όμορφη συζήτηση αλλά και το     1ο  Δημοτικό σχολείο για τη φιλοξενία.