«Χειροτεχνώντας επιστημονικά»
Ένα μεγάλο μέρος της διδασκαλίας της Χημείας-Βιοχημείας (Μοριακής Βιολογίας) είναι η αναφορά στον μικρόκοσμο. Σε αυτήν την πραγματικότητα που δεν γίνεται αντιληπτή με τις αισθήσεις αλλά με την νόηση και την φαντασία.
Οι διδάσκοντες αυτό το κεφάλαιο, προσπαθούν με λόγια να δημιουργήσουν στην σκέψη των μαθητών εικόνες (στατικές ή κινούμενες). Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον διδάσκοντα και για τον μαθητή
Για την διευκόλυνση μας επινοήσαμε τα προσομοιώματα. Υλικά αντικείμενα (σφαιρίδια κλπ) που αναπαριστούν αυτά που δεν μπορούμε να δούμε( άτομα, μόρια, κρύσταλλοι). Δηλαδή κάνουμε αυτό που λέμε ?? Μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις ??.
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφοροι τύποι προσομοιωμάτων (στατικά). Σήμερα στους υπολογιστές έχουμε καταπληκτικά προσομοιώματα (στατικά και κινούμενα).
Εμείς στο 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων κατασκευάσαμε τα δικά μας (στατικά). Αυτό έγινε με τους μαθητές Β΄ Γυμνασίου (Χημεία) και Γ΄ Γυμνασίου (Βιολογία- Βιοχημεία). Προηγήθηκαν δύο προσπάθειες (Σχ. έτος 2013-14, 2014-15) για να φτάσουμε στα τωρινά τρισδιάστατα.
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήσαμε:
- Σφαιρίδια από φελιζόλ
- Οδοντογλυφίδες
- Ξυλόκολλα
- Χρώματα(υδατοδιαλυτά)
- Βιβλιογραφία από την οποία αντλούμε την γεωμετρία του μικρόκοσμου(μόρια-κρύσταλλοι)
Σε αυτή την διαδικασία, οι μαθητές συμμετέχουν ως εξής:
α) Στο βάψιμο των σφαιριδίων
β) Παρακολουθούν την συναρμολόγηση και βοηθούν σ? αυτήν
γ) Βλέπουν την εργασία τους από την έκθεση τεχνολογίας- εικαστικών-χημείας που γίνεται κατά την λήξη της σχολικής χρονιάς.
δ) Επειδή αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου μας (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ- ΧΗΜΕΙΑ) μπορούν να τα ελέγξουν όποτε θέλουνε.
Διαπίστωσα ότι μ? αυτή την διαδικασία, είναι αποτελεσματικότερη η μάθηση αυτού του (δυσπρόσιτου) θέματος της χημείας- βιοχημείας: την κατανόηση του μικρόκοσμου ως συστατικό της πραγματικότητας.
Ο καθηγητής
Θεμιστοκλής Κυριακούλης