Αρχείο κατηγορίας ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

20190326_123758

Την  Πέμπτη 21 Μάρτη 2019 τα τμήματα  Β1, Β2, και Β4 του γυμνασίου μας πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία με την βοήθεια των καθηγητών τους Δελακουρίδη Σπυρίδωνα ΠΕ03, Σαρρή Γιάννη 04, και Σαρρή Φωτεινή ΠΕ04 το πείραμα του Ερατοσθένη που αφορά στον υπολογισμό της ακτίνας της γης.

20190326_123752

Στις 12:35 ακριβώς τα παραπάνω τμήματα μετ τους καθηγητές τους κατέβηκαν στην αυλή έχοντας μαζί τους χάρακες ή πασσάλους που τους έστησαν όρθιους και κάθετους με το έδαφος και με μεζούρες από το εργαστήριο ΣΕΦΕ μέτρησαν το ύψος του και το μήκος της σκιάς του. Στη συνέχεια ανέβηκαν στις τάξεις τους όπου σαν εργασία υπολόγισαν με τη βοήθεια των καθηγητών και της τριγωνομετρίας τη γωνία του πασσάλου με την νοητή υποτείνουσα από το ύψος του μέχρι την άκρη της σκιάς του. Αυτή τη γωνία στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ίση με τη γωνία που σχηματίζει η ακτίνα της γης μέχρι την τοποθεσία του πειράματος με την ακτίνα της γης μέχρι τον ισημερινό. Έτσι στη συνέχεια με τη βοήθεια της μέτρησης κύκλου υπολογίσαμε την  ακτίνα της γης, όπου όλα τα τμήματα τη βρήκαν περίπου 6.343 χλμ. δηλαδή με εξαιρετικά ελάχιστη απόκλιση.


20190326_123808

Το παραπάνω πείραμα θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αποδεικνύει στην πράξη πόσο χρήσιμα είναι τα μαθηματικά και οι θετικές επιστήμες. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να λειτουργήσουν βιωματικά οι μαθητές και να αποκτήσουν μια πολύτιμη επιστημονική εμπειρία ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της τάξης και του μαθήματος.

Ευελπιστούμε και σε άλλες τέτοιες δράσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στο πλαίσιο του μαθήματος (βιωματικές δράσεις) στο θέμα «Διατροφή» οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και Α2 επισκέφθηκαν το αρτοποιείο του κυρίου Παναγιώτη Βαρελά τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016.

100_3404

Τα παιδιά παρακολούθησαν την παρασκευή κουλουριών Θεσσαλονίκης και γλυκισμάτων.100_3398

Ο υπεύθυνος του αρτοποιείου μας ξενάγησε στο εργαστήριο του που βρίσκονται: 1) ο ζυμωτήρας για την παρασκευή ψωμιού, 2) οι αναδευτήρες (μίξερ) για διάφορα γλυκίσματα π.χ. κέϊκ, τσουρέκια κ.λ.π 100_3397 3) το ειδικό μηχάνημα για άνοιγμα φύλλων ζύμης ιδανικό για πίτες, 4) ο ειδικός χώρος (ψυγείο) όπου κρατάει τη ζύμη σε μια ιδανική θερμοκρασία πριν τοποθετηθούν τα ψωμιά στον φούρνο, 5) ο φούρνος όπου ψήνει το ψωμί στου 200° C 100_3388

Η ξενάγηση κράτησε 30 λεπτά. Στο τέλος της ξενάγησης ο υπεύθυνος μας κέρασε διάφορα εδέσματα από το αρτοποιείο του.100_3384

Όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι απ” αυτή τη γλυκιά εξόρμηση απ” τα μαθητικά θρανία

Η καθηγήτρια

Μαργέτη Ευαγγελία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

DSC01068

Στις 4 Απριλίου 2016, στα πλαίσια του μαθήματος «Φύση και Άσκηση»  με αντικείμενο την Ιππασία, οι μαθητές των τμημάτων Β3 και Β4 του σχολείου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κουλιέρη Βασιλική και συνοδό καθηγητή τον κ. Γεωργιάδη Ιωάννη, επισκεφθήκαμε  τον «Ιππικό όμιλο Μεγάρων» του κ. Βαρελά.DSC01070

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από το πρόγραμμα του σχολείου και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και φυσικά με τα άλογα. Εκεί του μίλησε μία κυρία, υπεύθυνη για τα άλογα και τους έδωσε πιο εξειδικευμένες πληροφορίες.DSC01075

DSC01074

Στη συνέχεια φόρεσαν το κράνος της ιππασίας και με  την βοήθεια ειδικών ίππευσαν τα άλογα και έμαθαν πως να επικοινωνούν μαζί τους και να δείχνουν τι θέλουν από αυτά.

DSC01072 DSC01071

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ, που ανέβηκαν στα άλογα τρεις ή περισσότερες φορές. Έτσι έμαθαν για τη βασική τεχνική της ιππασίας και επέστρεψαν ενθουσιασμένα στο σχολείο, ύστερα από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία για τα περισσότερα παιδιά.

Η καθηγήτρια κ. Κουλιέρη Βασιλική

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ»

5126-GEYSI-ZAHAROPLASTIKI-?-ARTOPOIIA-?-ZAHAROPLASTEIA-?-ERGASTIRIA-KARAMOLEGKOS--AE-5126_KARAMOLEGKOS

Στις 28 Ιανουαρίου και ημέρα Πέμπτη δύο τμήματα στης τρίτης τάξης του σχολείου μας, το Γ1 και το Γ3 είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εργοστάσιο Αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος» που βρίσκεται στο Κορωπί. Πριν την ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου προηγήθηκε συζήτηση μεταξύ των μαθητών και της υπεύθυνης που είχε αναλάβει τη ξενάγηση. Συζήτησε με τα παιδιά και τους εξήγησε τα στάδια παραγωγής του ψωμιού. Μάλιστα μετά από απορία των μαθητών η υπεύθυνη εξήγησε ότι η εταιρία έχει συγκεκριμένα τμήματα στα οποία δουλεύουν άνθρωποι με τις ανάλογες ειδικότητες. Αυτή η ερώτηση έγινε με αφορμή το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π) . Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση μαθητές και συνοδοί καθηγητές φόρεσαν ειδική στολή για να μπουν στον χώρο παραγωγής. Η ξενάγηση διήρκεσε τριάντα λεπτά και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Καθηγητές και μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι!!!

Η μαθήτρια Προίσκου Κατερίνα.

ΠΡΩΪΝΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

100_3163

 Επειδή η καλή μέρα από το πρωί  φαίνεται!!!

100_3155

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και Α2 απόλαυσαν το πρωινό τους γεύμα, την πρώτη διδακτική ώρα στο μάθημα της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 17 και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 στη σχολική τους αίθουσα σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.100_3154

Μέσα απ” αυτή τη βιωματική δράση οι μικροί μας μαθητές κατάλαβαν τα πλεονεκτήματα ενός καλού πρωινού που τους βοηθάει στη σωματική ανάπτυξη και την καλύτερη απόδοση στο σχολείο και στην άθληση.

100_3264

Στόχος μας είναι:

α) να αλλάξουν τα παιδιά τις διατροφικές τους συνήθειες και να τρέφονται υγιεινά,

β) να εργάζονται σαν ομάδα,

100_3265

γ) να αντιληφθούν ότι στη ζωή μας η θεωρία πρέπει να ακολουθείται από την πράξη.

100_3266

Η καθηγήτρια

Μαργέτη Ευαγγελία

«ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ»

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σ. Κ. Ζ.

Ένας τρόπος να γνωρίσουμε τα συναισθήματά μας είναι να τα …ζωγραφίσουμε.

Να αναζητήσουμε τις αντιστοιχίες ανάμεσα στις ψυχικές μας καταστάσεις και τις καταστάσεις των χρωμάτων και των σχημάτων. Εκτός της λυτρωτικής λειτουργίας η εικόνα που προκύπτει είναι ένας τρόπος συνειδητοποίησης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό αναπτύξαμε την άσκηση «Εκφράζω τα συναισθήματά μου» στα πλαίσια του μαθήματος της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, με δύο τμήματα της Πρώτης τάξης. Οι μαθητές επικεντρώνονται, συζητούν και καταγράφουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Στοχάζονται την ψυχολογική κατάσταση που τους προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα, αναζητούν τα χρώματα και τα σχήματα που αντιστοιχούν  σε αυτή την ακαθόριστη ανάμνηση και δημιουργούν την εικόνα των συναισθημάτων τους. Ζητήθηκε από τους μαθητές να μην χρησιμοποιήσουν περιγραφικά στοιχεία, αλλά να επεξεργαστούν τις καθαρές ιδιότητες των σχημάτων και των χρωμάτων. Η άσκηση ολοκληρώθηκε σε μία διδακτική ώρα.

Μιχάλης Κοντούδης (καθηγητής Εικαστικών)

(Κάντε κλικ πάνω σε κάποια εικόνα για να περιηγηθείτε στα έργα. Όταν προβληθεί πατήστε το εικονίδιο της πλήρους οθόνης. Πατήστε το εικονίδιο πληροφοριών ( i ) για να εμφανιστεί στο επάνω δεξί μέρος της οθόνης ο τίτλος του έργου. Πατήστε τα σύμβολα < και >  που εμφανίζονται αριστερά και δεξιά αντίστοιχα της οθόνης για να δείτε τα έργα).

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ

Στα πλαίσια του μαθήματος «Φύση και άθληση» της δευτέρας Γυμνασίου, που διδάσκουν οι καθηγητές Γεωργιάδης Ιωάννης και Κουλιέρη Βασιλική, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Προολυμπιακό αθλητικό κέντρο Πάρνηθας» την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014.

Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν σε οργανωμένο και επιβλεπόμενο χώρο, έπαιξαν ποδόσφαιρο, τραμπολίνο και επιτραπέζια αντισφαίριση. Επίσης ξεναγήθηκαν στο μουσείο παλαιών επαγγελμάτων και στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής όπου και ανέπτυξαν βιωματική δράση.

Οι καθηγητές: Κουλιέρη Βασιλική και Γεωργιάδης Ιωάννης.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στην Α΄ ταξη θα πραγματοποιηθούν θέματα του διδακτικού αντικειμένου «Σχολική και Κοινωνική Ζωή».

Τα τμήματα Α1 και Α4 θα αναπτύξουν το θέμα «Έκφραση – Επικοινωνία μέσω της Τέχνης» με υπεύθυνο καθηγητή τον κύριο Κοντούδη Μιχάλη. Τα τμήματα Α2 και Α3 θα αναπτύξουν το θέμα «Φιλία» με υπεύθυνο καθηγητή τον κύριο Κλαδά Παναγιώτη.

Στη Β΄ τάξη θα υλοποιηθούν θέματα του διδακτικού αντικειμένου «Φύση και Άσκηση» με υπεύθυνους καθηγητές την κυρία Κουλιέρη Βασιλική και τον κύριο Γεωργιάδη Ιωάννη.