Αρχείο κατηγορίας ΕΚΠ/ΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ «ΧΗΜΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ»

 Μια σημαντική εκπαιδευτική εκδρομή έγινε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. 51 μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Σ. Δελακουρίδης και οι διοργανωτές της εκδρομής Φ. Σαρρή και Θ. Κυριακούλης.

8

Ο Σύμβουλος των ΠΕ04 μας γνωστοποίησε ότι το Χημικό του Καποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών άνοιξε τις πόρτες του σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αυτό έγινε για τα 180 χρόνια της λειτουργίας του.

  Το σχολείο μας έγκαιρα δήλωσε συμμετοχή καθότι η ανταπόκριση των μαθητών ήταν μεγάλη, γεγονός που φάνηκε από την συμμετοχή στην εκδρομή (51 μαθητές).

   Πρέπει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση του τμήματος ήταν άριστη με αποτέλεσμα την επιτυχή ξενάγηση πολλών μαθητών ταυτόχρονα (με κυκλικές μετακινήσεις ομάδων μαθητών). Σε αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους βοηθούς.

   Αρχικά οι μαθητές οδηγήθηκαν στο αμφιθέατρο του τμήματος, όπου και κάθισαν στα φοιτητικά έδρανα για πρώτη τους φορά.

25

Μαζί και οι συνοδοί καθηγητές ξανακαθίσαμε σ? αυτά μετά από κάποιες δεκαετίες(!)

 Εκεί έγινε παρουσίαση των μαθημάτων που διδάσκονται οι φοιτητές του Χημικού από τον κύριο Κόκοτο (Πρόεδρος Χημικού τμήματος).

 Μετά οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν τα εργαστήρια στα οποία γινόταν επίδειξη εργαστηριακών ασκήσεων.

ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

2 6 13 14 15

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

3 5 7 9 10 11 12

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

1 4

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ

18

ΟΡΓΑΝΙΚΗ

19 22 23 24 26

ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

16

 Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι διότι είδαν από κοντά τον τρόπο μάθησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

  α) Θεωρητική διδασκαλία στο αμφιθέατρο  από καθηγητές

  β) Πρακτικές ασκήσεις στα εργαστήρια.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τους βοηθούς αυτής της σπουδαίας ξενάγησης.

Συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση.

 Μετά  τιμής

Θεμιστοκλής  Κυριακούλης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΓΜΕ

            Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η προγραμματισμένη  εκπαιδευτική εκδρομή στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών).

 Η Β? Γυμνασίου με συνοδούς καθηγητές την κα Φ. Σαρρή και τον κο Μ. Γραμματά  ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις  του ΙΓΜΕ, εκδρομή που οργάνωσε ο καθηγητής Θεμιστοκλής  Κυριακούλης.

            Να σημειώσουμε ότι η Β? Τάξη διδάσκεται το μάθημα Γεωγραφία ? Γεωλογία, καθώς και Χημεία, μαθήματα που σχετίζονται άμεσα με τις δραστηριότητες του ΙΓΜΕ.

            Στο αμφιθέατρο μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε ο κος Μ. Σακαλής.

Ο κος Θεμιστοκλής  Κυριακούλης χαιρέτησε τους υπευθύνους του ΙΓΜΕ και τους παρέδωσε ένα καλάθι με σαπούνια ?MEMORIES? που φτιάξαμε στο σχολείο μας, την περσινή σχολική χρονιά.

DSCN0733

              Ακολούθησε ομιλία από τον διδάκτορα κο Β. Σκληρό, σε θέματα γενικής Γεωλογίας.

DSCN0736 DSCN0738

              Ακολούθησε ένα διάλειμμα 20 λεπτών.

              Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην έκθεση πετρωμάτων από τον κο Β. Σκληρό. Να σημειώσουμε ότι τα εκθέματα είναι ενδιαφέροντα τόσο από γεωλογικής όσο και από αισθητικής πλευράς.

DSCN0744

DSCN0746

DSCN0748 DSCN0750

DSCN0753

Κατόπιν οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια.

1ο. Λιθος (Δντής Κ. Λασκαρίδης, ομιλητής Ι. Κουσερης)

              Έγινε παρουσίαση των συσκευών, με τις οποίες ελέγχονται διάφορες φυσικές ιδιότητες των πετρωμάτων (σκληρότητα, ολισθηρότητα, ευθραυστότητα κλπ.). Έγινε κατανοητό από τους μαθητές μας ότι οι μετρήσεις συνδέονται άμεσα με τον έλεγχο καταλληλότητας χρήσης των υλικών και κατ? επέκταση με την επιχειρηματικότητα ? οικονομία.

DSCN0767 DSCN0770 DSCN0771

2ο Εργαστήριο ηλεκτρονικής μικροσκοπίας  (Υπεύθυνος κος Μ. Σακαλής).

             Μετά από μια θεωρητική κατατόπιση για την λειτουργία του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ακολούθησε επίδειξη της λειτουργίας του.

DSCN0782 DSCN0784

3ο Εργαστήριο κρυσταλλογραφίας (Υπεύθυνος κος Ταρενίδης).

             Έγινε επίδειξη της συσκευής κρυσταλλογραφίας και σύντομη θεωρητική κατατόπιση της λειτουργίας της.

DSCN0787 DSCN0789

              Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον την ξενάγηση.

              Τόσο το ενδιαφέρον τους όσο και η άψογη συμπεριφορά τους ήταν ο λόγος που απέσπασαν τα συγχαρητήρια των επιστημόνων του ΙΓΜΕ. Τόσο το σχολείο μας όσο και οι οικογένειες των μαθητών μας πήραμε προφορικό έπαινο ήθους και φιλομάθειας,

              Ευχαριστούμε το προσωπικό του ΙΓΜΕ.

              Υποσχόμαστε ότι και του χρόνου θα επαναλάβουμε αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του.

 

Μετά τιμής

Θ. Κυριακούλης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ – ΚΠΙΣΝ

akroaaa_1

 Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η Α? Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης για να κάνει εκεί το μάθημα Ιστορίας της ημέρας. Τα παιδιά πήραν μέρος  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα

                     «Ταξίδι στο χρόνο με βάση την Ακρόπολη»

Με βάση αριστουργηματικά εκθέματα, οι μαθητές είχαν ενεργό συμμετοχή σε ένα ταξίδι στην ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Με παρατήρηση και χρήση πηγών πληροφόρησης, με διάλογο και συνεργασία, μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη διαχρονική χρήση του εμβληματικού σημείου της πόλης των Αθηνών και να γνωρίσουν ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτό. Στο τέλος του προγράμματος κλήθηκαν να δημιουργήσουν και να καταγράψουν εναλλακτικές ιστορίες της Ακρόπολης τόσο για το παρελθόν όσο και μελλοντικές.

1gelkiatou_mouseio_akropolis_181114_karyatides_794

Βάση του προγράμματος αποτέλεσαν τα εκθέματα του Μουσείου. Ως βοηθητικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

  • μακέτες της Ακρόπολης και των μνημείων της προβολές
  • φορητά ηλεκτρονικά μέσα με πλούσιο οπτικό υλικό και φιλολογικές πηγές
  • υλικό για έρευνα και παρουσίαση από τους μαθητές
  • μέσα βιντεοσκόπησης, καταγραφής και δημιουργίας

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του Μουσείου από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές. Έπειτα ανεβήκαμε μαθητές και καθηγητές στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου περιηγηθήκαμε στο χώρο και παρατηρήσαμε τις λεπτομέρειες της ανωδομής του μνημείου.

………………………………………..

Την ίδια ημέρα η Β” και η Γ” Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, για να δούνε την έκθεση

«Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μια φιλία ζωής και τέχνης».

imagegen (1)

Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ στον όγδοο όροφο. Μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη.

imagegen (2)

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον καθηγητή τους των εικαστικών.

κπισν 002

Ενημερώθηκαν για τις τάσεις της τέχνης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Για τον εξπρεσιονισμό του Χρήστου Καπράλου, τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε τα χάλκινα γλυπτά απευθείας στο κερί και χύτευσε ο ίδιος με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού».

imagegen

κπισν 001

Με την ευκαιρία της μικρής αναδρομικής του Μόραλη μπόρεσαν οι μαθητές να κατανοήσουν την εξέλιξη του έργου του και την πορεία του προς τη γεωμετρική αφαίρεση.

imagegen (3)

Στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές μας με ποιόν τρόπο οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα αφομοίωσαν τις νέες τάσεις και αναζητήσεις της τέχνης  και τις εξέφρασαν, συνδυάζοντας στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

κπισν 005

Επίσης απολαύσαμε την εξαιρετική θέα που προσφέρει ο όγδοος όροφος του Φάρου.

κπισν 003

 

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο . . .

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

GetAttachment (3)

 Κάθε χρόνο το σχολείο μας προγραμματίζει εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, ένα στολίδι για το οποίο καμαρώνουμε. Βρισκόμενο μια ανάσα κυριολεκτικά από το κτήριο του Γυμνασίου μας, θεωρούμε αδιανόητο να μην το επισκεφθούμε με τους μαθητές μας, πολλοί από τους οποίους, αν και γεννημένοι και αναθρεμμένοι στην πόλη μας, δεν το έχουν γνωρίσει από κοντά.

GetAttachment (1)

Εξαιρετική ευκαιρία αποτελεί κυρίως για τους μαθητές της Α? Γυμνασίου.  Αφού έχουν  διδαχθεί την Αρχαία Ιστορία της Ελλάδας, αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα βιωματικής μάθησης. Ειδικότερα φέτος, σχολικό έτος 2015-2016, οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Οι μαθητές, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης, είχαν το πλεονέκτημα να δουν από κοντά πολλά από όσα έμαθαν, να επαναλάβουν γνώσεις που αφορούν το σύνολο της Ιστορίας της αρχαιότητας και να τις συνδέσουν με την τοπική Ιστορία.

 Ενημερώθηκαν για τα όρια της αρχαίας πόλης-κράτους και εντόπισαν στο χώρο το μέγεθος, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της με αναφορές  στη σύγχρονη τοπογραφία.

GetAttachment (2)

 Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο-ξεναγό για τα ταφικά έθιμα των προγόνων μας.

 Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η αίθουσα της Γλυπτικής, όπου τα παιδιά είδαν αγάλματα και αντικείμενα αρχιτεκτονικής από διάφορες εποχές.

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγγεία, εργαλεία, παιγνίδια, σκεύη, κοσμήματα, αναθήματα, και πλήθος άλλων εκθεμάτων αναπαράστησαν στη φαντασία των παιδιών την πόλη των προγόνων μας και τη ζωή τους μέσα σε αυτήν.

 Το ενδιαφέρον μεγάλο, οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις συνεχείς?

 Τελευταίος σταθμός του σύντομου ταξιδιού μας στο χρόνο η αυλή του Μουσείου που φιλοξενεί αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του παρελθόντος?

 Ωφέλιμο συμπέρασμα για όλους μας η συνείδηση του μεγαλείου της πόλης μας στο παρελθόν. Και μια υπόσχεση: να ξαναπάμε!!!

GetAttachment

 Ευχαριστούμε το προσωπικό για τη φιλοξενία και την υπεύθυνη αρχαιολόγο για την παραστατική ξενάγηση.

Η καθηγήτρια:

Αλεξίου Σωτηρία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Ι.Γ.Μ.Ε

Την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ι.Γ.Μ.Ε. Συμμετείχαν 45 μαθητές της Γ? τάξης με συνοδούς την κ. Βασιλική Κουλιέρη  , τον κ.  Αντώνη Ζέρβα και τον διοργανωτή της εκδρομής κ. Θεμιστοκλή Κυριακούλη (Χημικό Π.Α.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Φθάσαμε στο Ι.Γ.Μ.Ε. στις 09.30 π.μ όπου μας περίμενε ο κ. Μιχάλης Σακαλής (Μηχανολόγος Τεχνικός) και μας οδήγησε στο αμφιθέατρο του κτιρίου.

IMG_1560 (2)IMG_1563IMG_1577Αντώνης 882

Εκεί ο Διευθυντής του Ι.Γ.Μ.Ε. Δρ. Οικονόμου Γεώργιος (Γεωλόγος) μίλησε στους μαθητές για το περιεχόμενο της επιστήμης της Γεωλογίας, με αναφορές σε θέματα που τα βρίσκουμε στα βιβλία Γεωγραφίας – Γεωλογίας, Α? και Β? Γυμνασίου. Επίσης μας κατατόπισε για τον ρόλο του Ι.Γ.Μ.Ε. στην Εθνική οικονομία.

IMG_1570

Ακολούθησε διάλειμμα 30 λεπτών.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε διάλεξη με θέμα «Μετεωρίτες» από τον διακεκριμένο επιστήμονα Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη (Γεωλόγος – Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου  – Συνεργάτης ΝΑΣΑ).IMG_1568 IMG_1574

Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος , απλουστευμένη για το επίπεδο των μαθητών, παρακολουθήθηκε με ζωηρό ενδιαφέρον από τους μαθητές μας ( αλλά και από εμάς τους συνοδούς). Αυτό φάνηκε τόσο από την προσοχή τους όσο και από τις ερωτήσεις που έκαναν στον ομιλητή ή και τις απαντήσεις που έδιναν στις ερωτήσεις του.

Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η διάλεξη που κύλισε ο χρόνος χωρίς να το καταλάβουμε. Με δεδομένο ότι έπρεπε σε 40 λεπτά να φύγουμε, έγινε πολύ βιαστική επίσκεψη στην καταπληκτική έκθεση πετρωμάτων και ακολούθως στα εργαστήρια του Ι.Γ.Μ.Ε. Εκεί οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε όλους έγινε επίδειξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου από τον κ. Μιχάλη Σακαλή (Μηχανολόγος-Τεχνικός) και παρουσίαση συσκευής κρυσταλογραφίας από τον Δρ. Ταρενίδη Δημήτριο (Γεωλόγος).

20160329_121842

Αντώνης 875 Αντώνης 881

Τέλος οι υπεύθυνοι του Ι.Γ.Μ.Ε. χάρισαν στον καθένα μια μικρή συλλογή πετρωμάτων.

Κατά γενική ομολογία ήταν μια καταπληκτική εκπαιδευτική εκδρομή, με πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα ήταν πληρέστερη αν είχαμε μία ώρα ακόμα στη διάθεσή μας.

20160329_120750 20160329_120842 20160329_120908 20160329_120923 20160329_120932 20160329_121030 20160329_121050

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στελέχη του Ι.Γ.Μ.Ε. μας έδωσαν συγχαρητήρια για το ήθος και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές μας.

Φύγαμε στις 12.40 μ.μ με ΆΡΙΣΤΕΣ εντυπώσεις, δίνοντας την υπόσχεση ότι και του χρόνου (με την Γ? Γυμνασίου) θα επαναλάβουμε την εκδρομή.

Θεμιστοκλής Ιωάννου Κυριακούλης

Εκπαιδευτικός Χημικός Π.Α

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ

Στις 9 Φεβρουαρίου τα τμήματα Γ2 και Γ4 του σχολείου μας επισκεφθήκαμε στα πλαίσια του Σ.Ε.Π, το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στον Άγιο Στέφανο.

Εκεί μία τεχνολόγος τροφίμων μας ξενάγησε στο χώρο, αφού πρώτα μας ανέπτυξε διάφορα θέματα πάνω στην παραγωγή, την επεξεργασία, την συντήρηση και τη συσκευασία διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης ενημερωθήκαμε για τις διάφορες ειδικότητες που απαιτούνται και τις επαγγελματικές προοπτικές. Η ξενάγηση στο χώρο ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς είδαμε μηχανές και ανθρώπους να συνεργάζονται άψογα για να πετύχουν τη μαζική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ta-nera-tis-broxis-apeiloun-tin-akropoli.w_hr

   Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη για το σχολικό έτος 2015-16 στην Ακρόπολη.

Η-Ακρόπολη-Από-τη-Φωτοθήκη-της-Πεμπτουσίας

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν ανά τάξεις από την Υποδιευθύντρια του σχολείου μας κυρία Ταμπάκη Εύη.

lofos

Οι μαθητές της Τρίτης τάξης μαζί με ομάδα καθηγητών πριν τη ξενάγηση έκαναν πεζοπορία στον λόφο του Φιλοπάππου.

img_3787

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με ένα ευχάριστο περίπατο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

aeropag2

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

«ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΙΘΟΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ»

αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων

Μια ευχάριστη και εποικοδομιτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, πέντε λεπτά με τα πόδια στις 17 Μαρτίου  2015 με τους μαθητές του Γ? 4.

Η αρχαιολόγος μας κατατόπισε γύρω από τα ευρήματα, που τα τελευταία χρόνια, λόγω του αποχετευτικού συστήματος, έρχονται στην επιφάνεια.

ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ Μας εξήγησε τους χάρτες στους οποίους εντοπίσαμε τους ιερούς χώρους. Μας μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και το ενδιαφέρον του επαγγέλματος.

Αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, αγγεία, προθήκες με νομίσματα, κοσμήματα, κτερίσματα μας περίμεναν για να θυμηθούμε όσα διδαχθήκαμε στην Ιστορία της Α? Γυμνασίου.

4586611782_14972aa7b9

Η ξενάγηση έγινε παραστατικά με διάλογο και την παρέμβασή μου σε σημεία που θεωρούσα ότι έπρεπε να δοθεί σημασία.

Με αφορμή την επίσκεψη μάθαμε για τα αγάλματα που κατά την τουρκοκρατία «μετακόμισαν» από την πόλη μας, σύμφωνα με τη μελέτη «Μεγαρικά» του καθηγητή αρχαιολογίας Γ. Δεσπίνη.

αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων.JPG 2

Καταλήξαμε ότι το να παρακινήσουμε τα μέλη της οικογένειας μας για μια επίσκεψη στο προσβάσιμο μουσείο της πόλης μας είναι κέρδος για όλους μας.

Η επίσκεψη είναι μια ωφέλιμη συνήθεια. Τι ωραίο να ακούμε από μια συντροφιά μαθητών

«ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ;»

Η καθηγήτρια Μουρτζούκου Μαρίνα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΙΘΟΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ»

κατάλογος

Σήμερα το μάθημα δεν θα γινόταν στην αίθουσα διδασκαλίας. Είχαμε κλείσει ραντεβού στη Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Περπατήσαμε λιγότερο από δέκα λεπτά και βρεθήκαμε σε ένα χώρο (μικρό μεν, αλλά ζεστό δε) περιτριγυρισμένοι από βιβλία.

images

Η υπεύθυνη μας μίλησε για τα πρώτα δύσκολα βήματα προκειμένου να στηθεί η βιβλιοθήκη μας, για τις δωρεές των συμπολιτών μας, για το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων και φορέων, μας κατατόπισε γύρω από την καταγραφή, ταξινόμηση των βιβλίων, τους όρους δανεισμού και τις ώρες λειτουργίας της.

δημοτικη βιβλιοθήκη Μεγάρων 2

Μας ενημέρωσε για τη Λέσχη Ανάγνωσης που φιλοξενείται καθώς και για τις διάφορες συζητήσεις – εκδηλώσεις που συχνά διοργανώνει. Μάθαμε ότι μπορούμε να την επισκεπτόμαστε από τις 8 π.μ μέχρι 8 μ.μ και να διαβάζουμε στο ήσυχο περιβάλλον της, χρησιμοποιώντας και τους Η.Υ που διαθέτει.

az_slide_1

Η ποικιλία των βιβλίων, η παλαιότητα και σπανιότητα μερικών προξένησαν εντύπωση. Μερικοί μαθητές αγνοούσαν την ύπαρξή της και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τονίσαμε ότι βιβλίο δεν είναι η σελίδα  που «κατεβαίνει» στην οθόνη του υπολογιστή και ότι το να την επισκεπτόμαστε είναι μια ωφέλιμη συνήθεια.

Τι ωραίο να ακούμε από μια συντροφιά μαθητών

«ΠΑΜΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ;»

Wallpapers-books-to-read-15859038-1024-768-600x450

Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες της βιβλιοθήκης κ. Παπαφράγκου Ιωάννα και κ. Παπαποστόλη Ελένη για την προθυμία τους και το ζωντανό, παραστατικό τρόπο ενημέρωσης.

Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν με τέσσερα τμήματα του σχολείου μας από τις καθηγήτριες κ. Μουρτζούκου Μαρίνα και κ. Ταμπάκη Παρασκευή.